#ARTISTPLEDGE – De Balie
12 december 2020 t/m 3 januari 2020 De Balie Amsterdam
Tijdens de eerste maanden van de Covid-19 pandemie verkochten wereldwijd duizenden kunstenaars hun werk via #artistsupportpledge. En nee, natuurlijk is je werk verkopen voor maximaal €200,- op de lange termijn voor geen enkele kunstenaar rendabel. Maar in deze crisis heeft het wel veel kunstenaars geholpen om tijdelijk hun hoofd boven water te kunnen houden. Bovendien heeft het veel mensen gestimuleerd om voor het eerst in hun leven een kunstwerk aan te schaffen en te ervaren hoe leuk dat is. Omdat deze pandemie nog wel even onder ons is, en omdat beurzen en tentoonstellingen overal worden gecanceld en/of bezoekersaantallen (en daarmee de verkopen) drastisch kelderen is het belangrijk dat het werk van kunstenaars zo veel mogelijk zichtbaar blijft én dat mensen kunst blijven kopen.
Wat we weten van eerste kunstaankopen is dat ze bijna altijd leiden tot een volgende kunstaankoop. Met andere woorden: met #artistsupportpledge zijn kunstenaars niet alleen vandaag, tijdelijk geholpen, maar het vergroot ook de toekomstige kunstmarkt.

De artistsupportpledge is een initiatief van Matthew Burrows. In Nederland hebben LoooveTinkebell., De Balie en This Works Club het initiatief opgepikt om een groot publiek aan te moedigen zo veel mogelijk kunst te kopen van in Nederland werkende kunstenaars.