Bordure Obscure
01-05-2021 t/m 31-07-2021 Spoonk Leeuwarden

Bordure Obscure toont meer dan 10 kunstenaars die borduren in hun praktijk integreren en biedt een overzicht van borduurkunst in de hedendaagse kunst met een rauwe rand. Het illustreert de enorme verscheidenheid aan manieren waarop het handwerk is omarmd als een vorm van creatieve expressie.

Sommige kunstenaars roepen een soort nostalgie op, herontdekken vaardigheden die uit de mode zijn geraakt of promoten de waarde van oude ambachten in een geïndustrialiseerde wereld van massaproductie.

Anderen verleggen grenzen door borduurwerk te gebruiken op foto’s, poëtische installaties, geborduurde reproducties van alledaagse voorwerpen, of door het te gebruiken om politieke, persoonlijke of transgressieve thema’s aan te snijden. Hoewel garen vaak wordt geassocieerd met gevoelens van warmte, omhulling en familiale liefde, kan het ook staan voor de banden die ons samenbinden of een membraan dat ons beschermt tegen de wereld. Deze tentoonstelling zit boordevol opvallende beelden en laat zien hoe naalden kunstwerken kunnen creëren die uitdagend en uniek zijn en ons dwingen met een frisse blik te kijken naar onze eigen levens en overtuigingen en naar de voorwerpen die ons elke dag omringen.

De kunstenaars van Bordure Obscure nemen je mee tijdens een boeiende verkenning van hun creatieve reizen, hun invloeden, de technische uitdagingen waarvoor zij staan en de boodschap die zij willen overbrengen.

Deelnemende kunstenaars: Maarten Bel, Sanne de Haan, Joek Klaassen, Toine Klaassen, Michelle Kootkar, Caro Kroon, Bho Roosterman, Dagmar Stap, Petra van der Steen en Tinkebell.