Een bonte verzameling gewone mensen
14 mei t/m 16 oktober 2022 Stedelijk Museum Schiedam

Als de spaaractie van de Buurtplaatjes in een aantal Schiedamse wijken nog volop bezig is, hangt de bonte verzameling van mensen ook in het Stedelijk Museum Schiedam. Vanaf 14 mei 2022 maak je kennis met alle Schiedamse ‘plaatjes’. Denk aan Lennox in de categorie Mensen die zin van het leven hebben gevonden en kapper Ingrid die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat de ‘klittenman’ naar de hondenkapper was gegaan.

Heropening
‘De tentoonstelling is meer dan een overzicht van Schiedammers’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Het laat zien dat we meer met elkaar gemeen hebben dan we denken.’ De opening valt samen met de feestelijke heropening van het museumgebouw dat anderhalf jaar dicht was vanwege een gemeentelijke renovatie. De Buurtplaatjes is een samenwerking met kunstenaar Maarten Bel. Het werkt net als bij de Pokémon- of voetbalplaatjes, alleen krijg je je stickers niet bij een grote supermarkt maar bij lokale ondernemers En je spaart buurtbewoners, in plaats van bekende voetballers.

Wijken Welkom
De Haij vertelt dat de openingsdag het begin vormt van Wijken Welkom, een nieuw initiatief waarbij het museum alle Schiedammers uitnodigt voor een feestelijke wijkavond. ‘Op zo’n avond kun je samen met je buren gratis een kijkje nemen in het museum. De hapjes, muziek en rondleiders komen uit je eigen wijk. We halen je met de bus op en brengen je na afloop weer thuis, net als bij een schoolreisje.’