Out Of Order
25/05/18 - 18/06/18 — 20:00 — Arti et Amicitiae Amsterdam

Kunstenaars: Merel Noorlander & Oscar Peters, Jorrit Paaijmans, Jean-Philippe Paumier, Joris Strijbos & Nicky Assmann, Art van Triest, Philip Vermeulen en Corine Zomer
Programmering door PEER Paper Platform, Maarten Bel & Willem de Haan en Merel Noorlander

In de levende groepsexpositie ‘out of order’ staat de fysieke beweging centraal. De tentoonstelling is samengesteld door kunstinitiatief MILK. Zij ziet een generatie kunstenaars die experimenteert met industriële technieken en natuurkrachten om beweging in hun werk te genereren. Hun mechanische ontwerpen zijn bedoeld om de artistieke discipline, vorm, materiaal, tijd en ruimte te verkennen.

De analoge tentoonstelling is een reactie op digitale en interactieve ontwikkelingen in de kunst. Het biedt een fysiek tegenwicht en toont de loop der dingen; een werkelijkheid waar de kijker weinig invloed op heeft. De veranderende beelden zijn willekeurig of worden evenredig door de tijd bepaald. Het proces is niet verborgen maar zichtbaar in de constructies die zowel de voor en achterkant van het beeld presenteren.

Met een serie kinetische installaties toont MILK niet alleen de schoonheid van beweging maar ook de daaraan verbonden geluiden en de onvermijdelijke stilstand. Het geluid van het proces van de installaties wordt in podcasts gedocumenteerd. Het geïnstalleerde ‘Paper Atelier’ produceert flipboekjes van de installaties, waarbij de bezoeker deel kan nemen aan het productieproces.

25 mei: opening 20.00 uur
Performance Merel Noorlander:
Met pop-up objecten onthult Noorlander de continue veranderende patronen door de beweging van het lichaam. Noorlander bestudeert vouwtechnieken en projecties waarbij zij speelt met ruimte, licht en tijd.

Happening Maarten Bel & Willem de Haan
Bel en de Haan lanceren hun nieuwe beweging met een interactieve performance. Beide kunstenaars onderzoeken het alledaagse met humor en confrontatie.

31 mei 19.30 uur: rondleiding expositie met Mark Bischof (door MILK)
Aansluitend volgt een gesprek tussen twee generaties kinetische kunstenaars; Mark Bischof en Jorrit Paaijmans. Beide kunstenaars werken met een verfijnde mechaniek en hun werk kenmerkt zich door een instrumentale precisie en perfectie. De ingenieuze installaties van Bischof zijn alleen in zijn atelier te bezichtigen. In Arti interviewt Bischof Paaijmans over zijn werk in de tentoonstelling. Na afloop kunnen bezoekers zich aanmelden voor het atelierbezoek op 3 juni waar Paaijmans rondgeleid wordt door Bischof.