Het publieksprogramma PARADOXES OF PLENTY en het meerjarig educatief gemeenschapsproject DE CLUB VAN DELFT trappen af met de kunstenaarspresentatie MAARTEN BEL: WENSWERKEN, een initiatief dat gekoesterde wensen en verlangens van inwoners van Delft participatief vervult en waarbij empathie, onbaatzuchtigheid en wederkerigheid centraal staan.
Voor het project WENSWERKEN worden inwoners van Delft uitgenodigd om een wens (voor zichzelf of een ander) in te dienen bij RADIUS. Kunstenaar Maarten Bel vertaalt vervolgens deze persoonlijke wensen in tekeningen, waarop de desbetreffende wens afgebeeld staat. Deze tekeningen worden daarna te koop aangeboden bij RADIUS, in een daarvoor speciaal ingerichte en vrij toegankelijke galerie in de entreeruimte van de watertoren. Bezoekers van de galerie kunnen een tekening van een wens waardoor zij geraakt zijn aanschaffen, waarbij de prijs van de tekening gelijk staat aan de kosten van het in vervulling laten gaan van de afgebeelde wens. De opbrengst van elk verkocht kunstwerk wordt gebruikt om de afgebeelde wens in vervulling te laten gaan en wordt door Maarten Bel persoonlijk afgeleverd bij de indiener. Op deze manier heeft WENSWERKEN het doel om individuele verlangens om te zetten in tastbare en concrete acties.
WENSWERKEN streeft ernaar de sociaaleconomische druk te verlichten waarmee bewoners uit Delft vaak dagelijks te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan druk bij het voldoen aan huishoudelijke behoeften met een beperkt budget, of het vervullen van schijnbaar kleine maar niet minder betekenisvolle wensen, zoals het aanschaffen van een verjaardagstaart, het vervangen van een kapotte wasmachine, of het mogelijk maken van een gedeelde ervaring buiten de beslommeringen van het dagelijks leven. Deze kleine gebaren, hoe bescheiden ook, spelen een belangrijke rol in het verlichten van de emotionele en financiële lasten van inwoners van Delft. Het project benadrukt hiermee ook de spontane en humane aard van deze kleine daden van vriendelijkheid, onbaatzuchtigheid en wederkerigheid, die tegelijkertijd het belang van empathie benadrukken in een wereld die vaak wordt gedomineerd door materiële beperkingen en individualisme.
DE CLUB VAN DELFT
MAARTEN BEL: WENSWERKEN vormt tevens het startschot voor DE CLUB VAN DELFT, een meerjarig educatief gemeenschapsproject van RADIUS, ontwikkeld voor en met inwoners van Delft-West. Het project verbindt klimaatverandering aan sociaaleconomische ongelijkheid en stimuleert intergenerationele samenwerking door kunst, social design en co-creatie. Door middel van verschillende actiegroepen wordt gewerkt aan bewustwording rond klimaatrechtvaardigheid en maatschappelijke transformatie. DE CLUB VAN DELFT richt zich specifiek op lokale uitdagingen, zoals de ongelijkmatige impact van klimaatbeleid op arme huishoudens en vrouwen in Delft. Het doel is om handelingsperspectief te bieden en klimaatrechtvaardigheid op wijkniveau te bevorderen. De eerste fase, gepland voor 2024-2025, dient als basis voor een doorlopend programma binnen RADIUS.