Buurtplaatjes
2021 — Stedelijk Museum Schiedam

Vanaf 1 juli 2021 kunnen Schiedammers uit Oost hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je ze nu niet bij een grote supermarkt maar bij negen ondernemers in Schiedam-Oost. Behalve bewoners – van 1 t/m 92 jaar – doen ook de Kerstman en kat van Maarten Bel als plaatje mee. ‘We hopen met dit kunstproject dat mensen elkaar beter leren kennen en makkelijker een praatje maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Misschien hebben ze meer gemeen met hun buren dan ze denken.’ Er zijn 750 stickerboeken en 100.000 stickers. De plaatjes zijn t/m 5 september 2021 verkrijgbaar.

Ontmoeten
‘Wie weet ruil je straks plaatjes met je overbuurman of maak je een praatje met een buurvrouw of -man, die je kent van een plaatjes, vult Stadsprogrammeur Dorien Theuns aan. In het museum kun je terecht voor kunst en stadsgeschiedenis, maar het is ook een plek waar je met elkaar in gesprek raakt. ‘Daarom past mijn project bij het museum’, vertelt Bel. ‘De Buurtplaatjes zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten.’ Met zijn kunst brengt hij mensen samen. Eerder maakte hij in het museum een modeltreinbaan, samen met modeltreinvereniging Schiespoor.

Bijzonder en gewoon
Hoe Bel de Buurtplaatjes bedacht? Eigenlijk kwamen twee dingen samen. Als fanatiek verzamelaar spaart hij tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden. ‘Ik vroeg me af waarom ik mijn buren zo slecht ken en wat ik daaraan kan doen. Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’ Het idee was geboren. Hij noemt het project ‘heel bijzonders en heel gewoon’. ‘Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?’ Scroll helemaal naar beneden als je ook iets wilt doen, deze activiteiten zijn ook voor mensen die niet in Schiedam-Oost wonen.

Zin van het leven
Bij de voetbalplaatjes spaar je elftallen, nu konden Oosterlingen na een oproep om als plaatje mee te doen, kiezen in welke categorie ze horen. De populairste bleek Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn. Ook Mensen die hun dromen onthouden scoorde goed. ‘Het was even spannend of er genoeg mensen zouden zijn in de categorie Mensen die een leven hebben gered of Mensen die de zin van het leven hebben gevonden, vertelt Theuns. Maar ook dat lukte. ‘De wijk zit vol bijzondere verhalen.’  

Tropische tuin
In het stickerboek staan de deelnemende ondernemers stil bij gekke dingen die ze in hun winkel meemaakte. Herman van Iris Bloemsierkunst kreeg ooit een telefoontje van een man die nog twee maanden te leven had. Zijn laatste wens bestond uit sterven in een tropische tuin. ‘Dus hebben wij heel zijn huis omgetoverd. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.’

Hondenkapper
Ingrid van Haarmode Ingrid herinnert zich een klant met een bos haar vol klitten. ‘Ik heb hem maar teruggestuurd, ik kreeg het niet voor elkaar.’ Een paar dagen later hoorde ze dat de ‘klittenman’ uiteindelijk naar de hondenkapper is gegaan. Meer verhalen staan in het stickerboek waar je de Buurtplaatjes in kan plakken dat voor € 1 verkrijgbaar is bij de ondernemers. Verhalen kun je ook via een podcast beluisteren. Klik daarvoor hier.

Dit wil je weten
Je koopt het stickerboek voor €1 bij een de deelnemende ondernemers: Snackbar de Pinguïn, Iris Bloemsierkunst, Schoenmaker Henk Vol, Haarmode Ingrid, Minisupermarkt Altin Basak, Tweewielerhuis van Hoewijk, SchieDamn, Autobedrijf Ed Coster en DOCK Wijkhuis Oost. Plaatjes krijg je als je iets koopt, geknipt wordt, je fiets laat maken, etc. De plaatjes zijn t/m 5 september 2021 verkrijgbaar. Veel spaar- en ruilplezier! 

(foto’s door Aad Hoogendoorn)